Wie vermoordde de ouders van Marcelo ?

Brazilie is  in de ban van een mysterieuze moordzaak.

Tien dagen geleden werden in de wijk Vila Brasilândia in het noorden van São Paulo, de lichamen gevonden van een familie: de veertigjarige Luis Marcelo Pesseghini en zijn vrouw Andreia (36), de moeder en een tante van Andreia, en het 13-jarige zoontje van het stel. Marcelo was sergeant van een elite eenheid van de politie en ook zijn vrouw was agente.

Juist omdat twee slachtoffers van de politie waren, dachten veel mensen aanvankelijk aan een wraakactie van de georganiseerde misdaad. In de buitenwijken van deze stad voert de politie met enige regelmaat een ware oorlog uit met de PCC, de grootste bende van Brazilie.

Vandaar misschien dat zich binnen de kortste keren tientallen collega’s hadden verzameld rond de woning van Luis en Andreia. Politiemensen worden wel vaker vermoord door criminelen, maar zelden worden ook familieleden omgebracht.

Maar al snel bleek dat er geen sporen van inbraak waren: niets wees er op dat onbekende aanvallers het huis waren binnen gedrongen. Was de dader een bekende van de familie?

Marcelo

Binnen enkele uren werd het verhaal nog gekker. Bronnen binnen de politie verklaarden tegenover journalisten dat ze een verdachte op het oog hadden: de 13-jarige zoon van het gezin.

Uit onderzoek zou zijn gebleken dat Marcelo uren later omgekomen was dan zijn familie. Er dook bewakingsbeeld op waarop de jongen te zien zou zijn: hij reed ’s nachts met de auto van zijn moeder naar school, parkeerde en stapte enkele uren later uit. Zijn familie moet op dat moment al dood zijn geweest.

Sommige familieleden en bekenden zeggen dat Marcelo helemaal niet kon autorijden, andere beweren juist dat zijn moeder hem dat had geleerd.

Volgens zijn lerares gedroeg  Marcelo die maandag vrij onopvallend. De vader van een vriendje zette de jongen na school af bij zijn huis. Hij wilde toeteren, om pa en ma te waarschuwen, maar Marcelo zei dat ‘ ie dat niet moest doen, omdat zijn vader lag te slapen.

Niet lang daarna kwam ook Marcelo om het leven, een schotwond. Bij zijn linkerhand lag het dienstwapen van zijn moeder en in zijn rugzak vond de politie nog een wapen.

Game

Alles wees er op dat Marcelo zijn eigen ouders, oma en oudtante had vermoord, en de volgende dag zelfmoord pleegde, beweren bronnen binnen de politie.

Een vriendje vertelde journalisten dat Marcelo al vaker had gezegd dat ‘ie ooit zijn ouders zou vermoorden. Hij wilde huurmoordenaar worden, net als het personage uit zijn favoriete computerspel. Die zondag belde Marcelo, vertelde het vriendje, om hem te zeggen dat ‘het vandaag zou gebeuren’. Vanaf de computer van het gezin zou enkele dagen eerder zijn gegoogeld naar verdovende middelen, goedjes waarmee je iemand kan drogeren. De slachtoffers werden waarschijnlijk in hun slaap gedood.

In de kranten verschenen artikelen over het effect van gewelddadige games op kinderen. Journalisten bezochten de schietbaan om te onderzoeken hoe moeilijk het is voor een dertienjarige om met een zwaar pistool om te gaan. Er werd geschreven over de ziekte van de verdachte: artsen hadden zijn moeder verteld dat hij zijn achttiende misschien nooit zou halen.

Het was duidelijk: het zoontje had het gedaan. Maar toen kwamen de vraagtekens.

Of niet…?

Op de handen van Marcelo werden geen kruitsporen aangetroffen. Een beroemde lijkschouwer uit een andere staat had de foto gezien van het plaats delict, waarop de lichamen te zien zijn (beelden die gewoon op TV zijn uitgezonden overigens) en concludeerde dat de officiële versie niet klopte.

Uit de positie waarin het lichaam van zijn moeder werd aangetroffen zou blijken dat zij elders was vermoord, dat het lijk verplaatst zou zijn. Zoals Marcelo lag, dat zou onmogelijk zijn na zelfmoord. De familie gelooft er in ieder geval niets van dat hij al die doden op zijn geweten heeft.

Berichten dat het plaats delict zou zijn aangetast werden bevestigd. Toen een familielid rond zessen op maandagavond in de woning kwam van zijn vermoorde familieleden, trof hij daar een dertigtal agenten aan. En dat terwijl er nog onderzoek gedaan moest worden.

Uren voor de lichamen officieel werden gevonden zag een buurtbewoonster rond het middaguur van maandag agenten bij de woning, toen Marcelo nog op school was.

Een superieur van Andreia, de moeder, verklaarde dat zij bij hem aangifte had gedaan tegen collega’s. Die zouden pinautomaten hebben leeggeroofd. Een dag later trok hij zijn verklaring in.

De politie ?

Maar gisteren kwam een majoor met meer details: Andreia zou door collega’s zijn uitgenodigd om mee te doen aan roofpartijen op geldautomaten. Ze weigerde, gaf haar criminele collega’s aan en werd overgeplaatst.

De agenten die pinautomaten zouden hebben leeggeroofd werden nooit geschorst. Een van hen zou betrokken zijn geweest bij een schietpartij waarbij zes mensen (officieel ‘verdachten’) werden doodgeschoten bij een pinautomaat.

Werd Andreia vermoord door haar eigen collega’s? Of was het haar zoon? Beide scenario’s zijn mogelijk: dit is Brazilie, waar de politie te vaak betrokken is bij moord, drugshandel, corruptie. Dat is het beangstigende aan dit verhaal: het kan echt de politie zijn geweest. Alleen al om die reden wilde een Braziliaanse collega het niet geloven. Want, zei ze, “als agenten in mijn land in staat zouden blijken om dit te doen, dan leven we in een heel ziek land.”

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s