Animatie

Prachtig, televisie, maar het heeft een nadeeltje: als er geen beeld is, maar wel een verhaal: wat moet je dan? Tegenwoordig is dat geen groot probleem meer en kunnen we van elk ‘krantenverhaal’ ook televisie maken. Instrumenten daarvoor zijn animatie, After-Effects, fantastische grafische vormgevers en een gezonde portie fantasie. Voor het NOS Journaal begon ik in 2010 te experimenteren. Zo enthousiast als sommige reacties waren, zo kritisch waren anderen. Ik sta open voor uw mening!

Het begon met het verzoek om vormgeving te verzinnen bij een verhaal zonder beeld. Hoe visualiseer je het lekken van geheime documenten door WikiLeaks? Zo bijvoorbeeld:

Daarna daagde de hoofdredactie de collega’s uit om de ramp in Pakistan eens ‘op een andere manier’ in beeld te brengen:

In academische kringen circuleerden allerlei scenario’s over de toekomst van Afghanistan en het Journaal wilde proberen daar aandacht aan te besteden. Het werd een ‘filmische DLS’, een ouderwetse opsomming aan de hand van archiefmateriaal en tekst maar dan anders:

Over het Britse afluisterschandaal maakten we kort daarna de eerste animatie. Samen met correspondent Arjen van der Horst en grafisch vormgever Maurits maakten we een voor Journaal-begrippen radicaal afwijkend item. Er is drie dagen aan gewerkt en leverde lof en kritiek op, maar duidelijk moge zijn dat het verhaal later met enorme kracht terugkwam, zoals voorspeld.

Nu hadden we de smaak te pakken: we besloten een verhaal te vertellen over de mogelijke opvolging van de Noord-Koreaanse leider Kim-Jong-Il. Er was alleen archiefbeeld, prachtig, maar we wilden het eens helemaal anders doen. Een compleet geanimeerd item, waar we gebruik maken van bestaande propagandaposters van het regime:

Een verhaal over een groep Amerikaanse militairen die zich misdroegen in Afghanistan lag al maanden klaar toen er aanleiding was om het uit te zenden:

Over Tsjernobyl:

Over de Amerikaanse schuldencrisis, gebaseerd op een infographic van website http://www.usdebt.kleptocracy.org

Rond de Palestijnse aanvraag voor volledig lidmaatschap van de Verenigde Naties maakte ik met Dennis Sibeijn deze, met heel veel aandacht voor geluid:

Dit project over ‘land grabbing’ van Esther Bootsma stond maanden in de wachtkamer:

Ook al was het vooral een project van Gert-Jan Dennekamp en Maurits Engelen, ik ben toch trots op mijn bescheiden bijdrage aan dit onderwerp over pensioenen. Animatie verwerkt in een stand-up:

Een gezamenlijk project met Rop Zoutberg in Spanje en Andrea Vreede in Italië, over de uitzichtloze situatie van veel jongeren in het zuiden van Europa. De crisis perkt hun mogelijkheden nog verder in…

Een probeersel met Gert Jan Dennekamp: hoe maak je een verhaal met alleen maar beeld van dossiers visueel aantrekkelijk ? Met geanimeerde lettertjes, dachten wij. Maar collega’s en het programma De Wereld Draait Door vonden het teveel van het goede. Oordeel zelf: