NOS: ‘Zoeken naar Oranje’

Je moet je best doen in het geboorteland van Máxima Zorreguieta, onze ‘Argentijnse koningin’, tekenen te vinden van Oranjekoorts. Geen Koningslied, geen Nederlandse vlaggetjes en al helemaal geen Oranje-franje.

Toegegeven: er is een Plein van de Koningin van Nederland, in het hippe deel van de stad langs het water. Een meterhoog muurtje is recentelijk oranje geverfd door de ambassade, die er vlakbij ligt.

Ik heb ook een enkele etalage gezien waarin een boek over Máxima werd tentoongesteld of de kledinglijn van Máxima’s favoriete ontwerpster. En de roddelpers heeft glimmend mooie glossy’s gepubliceerd met prachtige foto’s van het koninklijk paar.

Enthousiast

Maar de meeste mensen die ik sprak wisten niet eens dat het morgen al zover is. Nog een nachtje slapen en Argentinië heeft naast een paus en twee voetbalgoden ook een heuse koningin.

Als ik het vertel, zijn mijn Argentijnse gesprekspartners zonder uitzondering enthousiast. Iedereen kent Máxima en kennelijk is ze populair. Maar om nou te zeggen dat het land massaal warm loopt voor de historische gebeurtenissen van 30 april…

Misschien komt het door de Argentijnse gewoonte om alles pas op het allerlaatste moment te regelen.

Scherm

Al dagenlang probeer ik bij het stadsbestuur uit te vinden of er echt een groot scherm komt te staan bij de Obelisk, aan een drukke avenida. Toen ik er een paar uur geleden nog eens langsreed, was er in ieder geval geen enkele activiteit te ontdekken die wijst op een koninklijk evenement.

Verderop in de stad wel, bij de “ijzeren bloem”, een groot kunstwerk in een park. Daar staat een steiger en er liggen onderdelen voor een podium te wachten op werklieden. Om middernacht Nederlandse tijd begint daar een eerbetoon van de stad Buenos Aires aan de beroemde stadsgenoot. Georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse ambassade.

Zouden ze het allemaal wel op tijd af krijgen? En komen er dan ook mensen op af?

Ik heb me laten vertellen dat in Argentinië van alles mogelijk is. Misschien loopt de temperatuur later vandaag nog op en breekt er een spontane Oranjekoorts uit. Het zou kunnen, zeggen kenners, het is zelfs waarschijnlijk. In het geboorteland van Máxima wacht men gewoon liever tot op het laatste moment.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s