NOS: ‘Een grimmige dag’

“Laat je niet provoceren”, roept een vrouw naar een stel heethoofden bij stemlokaal Montalban III in Caracas.

Zojuist raasde voor de derde maal een groep chavistas op de motor voorbij. Dit is de fanatiekste aanhang van de overleden president Hugo Chavez en zijn opvolger Nicolas Maduro. Ze rijden op motoren door de stad, toeterend en schreeuwend en intimideren onderweg oppositieleden .

Een paar stoere mannen van de oppositie wil met ze op de vuist, maar gelukkig rijden de chavistas door.

Opstootje

We reden toevallig langs dit stemlokaal en zagen een menigte. Honderden aanhangers van Henrique Capriles verzamelden zich nadat een man was gearresteerd omdat hij tientallen identiteitsbewijzen bij zich had.

“In deze buurt kennen we elkaar allemaal”, zegt een meisje naast me. “Ineens zagen we drie bussen vol vreemden, waaronder deze man. We vertrouwden het niet.”

Wat er precies is gebeurd is onduidelijk. Zeker is dat een man door de politie is meegenomen, dat was te zien op beelden van het TV kanaal van de oppositie.

Geruchten

Volgens de ene buurtbewoner waren de mensen in de bussen zwakzinnigen die door chavistas waren opgetrommeld. “Zulke mensen mogen onder begeleiding stemmen en Maduro’s mensen wilden natuurlijk al die kiezers misbruiken om in dit kiesdistrict een betere uitslag te krijgen.” De arrestant zou de begeleider van de groep zijn geweest.

In een andere versie waren de passagiers in de bussen Cubanen, die op slinkse wijze wilden proberen om extra stemmen voor Maduro binnen te slepen. Zeker is dat de menigte vreest dat er wordt gefraudeerd.

Daarom staan ze al uren bij de in- en uitgang van het stemlokaal. Om te voorkomen dat chavistas ongezien vals kunnen spelen.
Misschien is het paranoia van de buurtbewoners, in overgrote meerderheid sympathisanten van Capriles.

Maar de menigte trekt de aandacht van de chavisten op de motor. Keer op keer rijden ze onaangenaam dicht langs de groep. De middelvinger uitgestoken, verwensingen schreeuwend en toeterend.

Spannend

Een motorrijder stopt en spuugt in de richting van een journalist. Een ander om een foto te maken. Het is intimiderend. Een peloton agenten, elk met een indrukwekkend vuurwapen losjes in de hand, moet een confrontatie voorkomen en het stemlokaal beschermen.

Om zes uur sluiten de stemlokalen, maar Montalban III is nog open.

Na een paar minuten begint de menigte te fluiten. “Sluiten, sluiten” scanderen de aanhangers van de oppositie. Ze denken dat elke minuut dat hun stemlokaal nog open is de kans op fraude vergroot.

Iemand van de kiescommissie gaat naar binnen, maar daar hebben de meesten geen vertrouwen in. De kiesraad is stevig in handen van Maduro’s politieke vrienden, vinden zij.

Open einde

Vlak voor het donker wordt rijden we weg, zonder echt te weten of het nou echt om een geval van stembusfraude ging of niet. Duidelijk is wel dat het bijna uit de hand liep, dat de sfeer dreigend was.

Oppositieleider Henrique Capriles claimt dat er op de verkiezingsdag, gisteren in Venezuela, maar liefst 3200 van dergelijke onregelmatigheden waren. Zijn campagneteam verzamelde alle binnengekomen klachten en stuurde een heel leger vrijwilligers naar de stemlokalen om toe te zien op een eerlijke stembusgang.

De resultaten die zijn team verzamelde komen niet overeen met die van kiesraad CNE, zei Capriles nadat de officiële uitslag bekendgemaakt werd. Bovendien zijn er die honderden onregelmatigheden die de oppositie zegt te hebben geconstateerd. Capriles eist een hertelling en het lijkt erop dat hij die ook krijgt.

Dreiging

Voorlopig is de dreiging dus nog niet uit de lucht.

De fanatiekelingen aan beide kanten accepteren alleen een overwinning en beschuldigen elkaar van ondemocratisch gedrag. Vannacht, na de bekendmaking van de verrassend kleine overwinning van Maduro, bleef het relatief rustig in Caracas.

De vraag is of dat zo blijft. Afgaande op de gebeurtenissen bij stemlokaal Montalban III lijkt het waarschijnlijk dat het een onrustige dag wordt in Venezuela…