Een prachtige misdaad

Het viel mij meteen op: het stikt hier van de straatkunst. São Paulo is helemaal ondergeklad. Opvallend veel mooie graffiti, maar ook vette zwarte krabbels op onmogelijke plekken. Tags, zoals dat in het Europese graffiti jargon heet. Hier heet het pixação en gebruiken ze geen spuitbussen. Dat is veel te duur.

Een typisch Braziliaanse subcultuur uit deze megastad São Paulo, als je meer wilt weten moet je deze documentaire zien:

Persoonlijk ben ik meer gecharmeerd van iets kunstzinniger vormen van Braziliaanse graffiti. Die is anders dan de graffiti thuis, in Europa of de VS. Daar draait alles om sierlijk gespoten letters, meestal de naam van de kunstenaar. Hier spelen letters nauwelijks een rol.

De straatkunstenaars uit São Paulo zijn wereldberoemd. En sinds kort heeft deze stad zelfs een Biënnale, een tweejaarlijkse expositie waar de crème de la crème van de internationale graffitiwereld mag laten zien wat ze kan. Voor NOSop3 ging ik er heen, om een reportage te maken. Ik ontmoette er ondermeer een indrukwekkend goede Nederlandse graffiti artiest, Karski.

De hoofdrolspelers uit deze reportage zijn twee jongens die inmiddels hun eigen galerie hebben. Ik ontmoette ze in een soort clubhuis, vol prachtige voorbeelden van het werk van de aangesloten kunstenaars. Er was een Franse graffiti artiest op bezoek. Ook hij voelde zich aangetrokken tot dit nieuwe centrum van de straatkunst.

Hij was net terug van een bezoekje aan een verzameling muurtjes vol prachtige graffiti, in de wijk Vila Madalena: Beco do Batman. Daar had ik eerder ook al eens iets gefilmd en als je in de buurt bent moet je er zeker even gaan kijken.

Het is een van de populairste attracties van deze moeilijke stad. São Paulo heeft geen echte toeristische trekpleisters, geen Eiffeltoren of Colosseum. Grappig genoeg is zo’n volgeklad steegje  een van de mooiste plekken van de stad. Dit is echt een Mekka voor liefhebbers van straatkunst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s