NOS Weblog: Trabantjes in de jungle

De Amazone is geen voor de hand liggende plek voor een opera.
Het grootste regenwoud op aarde is niet echt een logische omgeving voor een miljoenenstad.
En Manaus, een chaotische junglemetropool, is wel de laatste plek op aarde waar je Trabantjes verwacht.

En toch: op het plein tegenover het Amazonetheater, een van ’s werelds beroemdste operagebouwen, staan twee exemplaren geparkeerd van de bijna uitgestorven vierwielersoort. In Manaus, een stad van twee miljoen inwoners middenin de Amazone.

Alsof je een pinguïn tegenkomt in de Sahara.

‘Ostmobil’

Naast de hardplastic Trabanten staan een Jawa, een Tsjechische motorfiets, en een Fiat 126, in Polen beter bekend als de Maluch. Oost-Europese vervoersmiddelen uit de tijd dat er in Europa nog een muur stond.

Nieuwsgierige Brazilianen bekijken de colonne fout geparkeerde Ostmobilen. “Waar een wil is, is een weg”, staat op een achterruit.

Sterke wil

Wegen zijn nu juist schaars in dit deel van Brazilië. Je kan Manaus vrijwel alleen per vliegtuig of boot bereiken. Tijdens de militaire dictatuur heeft het leger geprobeerd de Amazone met wegen te plaveien, maar het oerwoud bleek een maatje te groot.

De BR-319 bijvoorbeeld, is alleen buiten het regenseizoen enigszins begaanbaar.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Weg

Je moet niet angstig aangelegd zijn om die beruchte weg te nemen. De BR-319 is voor avonturiers, struikrovers en illegale houthakkers.

Laatstgenoemden kunnen dankzij de aanleg van deze en andere wegen door de Amazone dieper het bos in komen om hun vernietigende werk te doen.

Avonturier

De Pool Radoslaw Jona heeft een avontuurlijke inborst. Geboren in Kirgizië, sinds kort houder van een Brits noodpaspoort en pas 26 jaar oud. Hij reed al eens in een Lada van zijn woonplaats Poznan 15.000 kilometer oostwaarts, langs de Zijderoute.

“Maar zo’n Lada is veel beter dan een Trabantje”, relativeert hij tijdens een tropische stortbui onder een boom op het Sint-Sebastiaansplein in Manaus.

Trammelant

Zelf rijdt de Pool in de Fiat 126, theoretisch een slechtere wagen, maar voorlopig is er vooral trammelant met de Trabant.
“Nog geen honderd meter na de start in Praag, begin september, begaf die Trabant het al”.

Geen lekker begin.

Pas een week geleden waren alle voertuigen en leden van de expeditie in Zuid-Amerika. Vanuit Guyana reisden Jona en zeven andere Oost-Europeanen over Amazoneweg BR-174 naar Manaus. Op Facebook en deze site doen ze verslag van hun reis.

Geldgebrek

Hier willen ze vier dagen blijven, gratis logeren bij locals op de bank. Dat is niet gelukt, dus slapen ze vannacht buiten, op straat. Allesbehalve een pretje in de relatief gevaarlijke stad Manaus.

“Ach, een van ons is al eens in elkaar geslagen om een camera van een paar honderd euro”, vertelt Radoslaw Jona. “Maar in Guyana kwam ook een volstrekte vreemdeling op ons af en gaf ons honderd dollar”.

Hij haalt zijn schouders op en neemt afscheid. De stoet gele wagentjes rijdt de avondspits in, het avontuur tegemoet.

*Dit artikeltje verscheen als weblog op de site van de NOS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s