Achter de schermen bij Batman

Na maanden van verhuisstress in Nederland en weken van bureaucratie hier in Brazilië, heb ik eindelijk tijd om te gaan doen waar ik voor gekomen ben: stukjes maken voor de NOS!

Ik stel mijn collega’s op de buitenlandredactie in Hilversum een aantal dingen voor en de NOS wil het hebben. Kortom: aan de bak!

Verkiezingen

Mijn eerste opdracht: een verhaal voor radio en internet over de verkiezingen hier in Brazilië. Natuurlijk: het zijn lokale verkiezingen, en bovendien bevind ik me nogal in de periferie van dit enorme land (Ik woon nu al een week of drie in Uberlândia…). Maar dankzij de typisch Braziliaanse gewoonte om ook in de politiek bijnamen te gebruiken, lijkt het toch een grappig onderwerpje.

In Brazilië doen kandidaten mee die zich James Bond noemen, of Jimmy Carter, Ladi Gaga (sic) en zelfs Bin Laden. Bizar.

Periferie

In Uberlândia doet een Batman mee, en een Beckenbauer. En twee transseksuele kandidaten. Munitie genoeg voor een sfeerverslagje. Ik hoop tussen de grappige details door ook nog iets van inhoud in het onderwerpje te fietsen, maar het is duidelijk: dit gaat om sfeer: lekker veel geluid…

Ik heb tien jaar op de buitenlandredactie gewerkt, voornamelijk voor televisie. Maar nu moet ik toch echt radio gaan maken. Ik spreek vloeiend Spaans, maar mijn Portugees is op zijn minst ‘voor verbetering vatbaar’. En ik heb vrijwel nooit eerder journalistiek bedreven in Brazilië.

Toch dacht ik de kandidaten snel te vinden.

Batman

De transseksuele schooljuf Sayonara was ook gemakkelijk op te sporen, want ze voert campagne op internet en is zeer actief in de sociale media. Makkie. Batman was al een stuk lastiger: geen telefoonnummer, geen mailadres en nergens in de stad zie ik sporen van zijn campagne.

De tijd dringt, maar dan ontmoet ik een stel studenten. We drinken wat en ik vertel ze over mijn werk. “Batman doet ook mee, wisten jullie dat?” En of ze dat wisten: “Ah, die uitsmijter van Bar Ooze!”… We lopen er langs en klaar is kees.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Speurtocht

Nog een kandidaat te gaan: waar is Beckenbauer? De partij waarvoor hij uitkomt is niet te bereiken. Sandra (mijn vrouw en eveneens journaliste) en ik besluiten uit wanhoop langs te gaan bij het adres dat volgens de site van Beckenbauer’s partij het lokale hoofdkwartier is. Na een slopende busrit annex wandeltocht bij 35 graden celsius, komen we aan bij een woonhuis. Het hoofdkwartier? Er is niemand thuis en geen van de buren weet ergens van.

Nog anderhalve dag en Beckenbauer is nog steeds niet gevonden. Eindelijk kan iemand ons vertellen hoe het plaatselijke telefoonboek op internet te vinden is. Maar ook hier: geen Beckenbauer (net als in de papieren versie). Wel vinden we een dame met precies dezelfde achternaam. Ik bel, maar ze is niet thuis, zegt haar moeder. Gelukkig vraag ik door: kent u dan toevallig Beckenbauer? Jazeker, zegt de tante van onze kandidaat.

We hebben zijn mobiele nummer en spreken af.

Tot overmaat van ramp…

Echt lekker geluid van verkiezingslawaai hebben we ondertussen nog niet verzameld. We lopen door de stad en nemen nog wat geluidswagens op. Tegenover ons huis blijkt een campagnecentrum te zitten, van Lucia Medeiros. Geluidstechnisch een heerlijk bezoekje, we kunnen gaan monteren.

Maar al dat gezoek naar de juiste kandidaten heeft drie dagen gekost. Voor de montage hebben we nu nog maar een paar uur. En we moeten ook nog wat schrijven! Tot overmaat van ramp valt de stroom uit in ons gebouw. Geen stroom, geen internet. Geen stukje?

Leve de techniek

Sinds een paar dagen hebben we mobiel internet, een abonnement dat we eigenlijk nogal prijzig vinden. Nu blijkt dat het toch een verstandige keuze is. Ons mobieltje is namelijk te gebruiken als modem: we hebben dus toch nog internet en kunnen iets naar Hilversum sturen !

Via de generator in de parkeergarage is er op de gang nog elektriciteit en bovendien zijn beide laptops helemaal opgeladen. Er is nog hoop…

En inderdaad, dankzij Sandra’s hulp kunnen we enkele uren voor het verstrijken van de deadline en via onze eigen telefoon een stukje doorsturen. Wat een heerlijk gevoel.

Als je het resultaat wilt beluisteren, klik dan hier. Het weblogje staat op mijn eigen site, maar doe me een lol en bezoek het via deze link.

Opmerkingen en constructieve kritiek zijn van harte welkom!

3 gedachtes over “Achter de schermen bij Batman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s