Batman tegen Beckenbauer (Weblog NOS)

In een land waar iedereen de president bij haar voornaam noemt (Dilma) en haar voorganger zelfs bekend werd als “Inktvis” (Lula), zijn bijnaam, kan je het verwachten. Toch sta ik versteld van alle namen die je in Brazilië aantreft op verkiezingsposters. James Bond doet mee, en Bin Laden. Obama, Jimmy Carter en Richard Nixon ook.

Zondag kiezen miljoenen inwoners van de zesde economie ter wereld nieuwe burgemeesters, gemeenteraadsleden en andere openbare functiebekleders.

Provinciestad

Ik maak het mee in Uberlândia, halverwege de hoofdstad Brasilia en het economische hart van Brazilië, São Paulo. Om eerlijk te zijn had ik er nog nooit van gehoord voor ik hier kwam. Toch is deze stad in de Braziliaanse provincie even groot als Rotterdam.

Aan alles is te merken dat het verkiezingstijd is. Vooral de strijd om een van de 27 plekjes in de gemeenteraad van Uberlândia wordt op straat uitgevochten. Maar liefst 641 kandidaten doen mee.
Ongetwijfeld trekt het riante salaris veel mensen aan: 5000 euro per maand is een stuk meer dan het gemiddelde maandloon in Brazilië.

Superheld

Met zoveel kandidaten moet je wel opvallen. Dat is Airson Evangelista de Melo, uitsmijter van een discotheek in het centrum van de stad, gelukt. Hij doet mee onder zijn bijnaam: Batman. “Ook mijn dochter van vijf noemt me Batman”. Hij haalde er zelfs de New York Times mee.

Net als zijn grote voorbeeld de superheld, is ook de Batman van Uberlândia van plan korte metten te maken met de misdaad in zijn stad. Dat is overigens nog een flinke klus: dit jaar zijn er hier al meer dan 150 mensen vermoord. Ter vergelijking: in Rotterdam werden tot nu toe 10 mensen omgebracht.

Ondanks het voor Nederlandse begrippen schokkende moordcijfer, beschouwen veel Brazilianen Uberlândia als een veilige stad. Het is maar hoe je het bekijkt. Veiligheid is weliswaar een verkiezingsthema, net als in de rest van Brazilië, maar de campagne draait vooral om zorg en onderwijs.

Juf Sayonara

En onderwijs, daar weet Juf Sayonara alles van. Ook zij doet mee aan de strijd om een plekje in de gemeenteraad. Ze was een van de eerste transseksuele leraren van Brazilië. “Meedoen is veel belangrijker dan winnen”, zegt ze. “Transseksuelen worden vaak in verband gebracht met prostitutie en andere negatieve zaken. Nu kan ik laten zien dat wij ook advocaat kunnen zijn, of voor de klas staan”.

Voetballer

Batman en Juf Sayonara doen mee onder een andere naam dan op hun paspoort staat. Voor oud profvoetballer De Oliveira Rodrigues is dat niet nodig. “Mijn vader was een groot fan van het Duitse voetbalelftal uit de jaren zeventig”, legt het kandidaat-raadslid uit. “Dus noemde hij mij Beckenbauer, naar de voetballegende”. Met zo’n naam hoef je niet veel meer te doen om op te vallen. Overigens kon Beckenbauer op jongere leeftijd ook een aardig balletje trappen, hij speelde bij América, in de staat São Paulo. “Op dezelfde positie als Franz Beckenbauer”, lacht hij.

Inhoudsloos

Een ding is duidelijk: de verkiezingen hier draaien vooral om personen. Op posters is nauwelijks duidelijk voor welke partij de kandidaat uitkomt en vrijwel niemand heeft inhoudelijke slogans. Alles draait om de naam, het gezicht en het kiesnummer van de kandidaat.

Om die er in te rammen bij het electoraat, laten kandidaten met een diepere geldbuidel liedjes componeren. Zo’n liedje is belangrijk omdat de meeste mensen zich nauwelijks interesseren voor de verkiezingen, maar wel moeten stemmen. Stemmen is namelijk verplicht hier in Brazilië.

Als zo’n kiezer dan in het stemhokje staat en iets moet invoeren, hoop je maar dat jouw campagnelied is blijven hangen.

Geld is daarom uiteindelijk de doorslaggevende factor. Voetballegende, transseksuele schooljuf of superheld: ze krijgen relatief veel aandacht, maar maken weinig kans. Bovendien: wie stemt er nou op Osama bin Laden?

4 gedachtes over “Batman tegen Beckenbauer (Weblog NOS)

 1. Zo juist “Batman tegen Beckenbauer” gelezen. Ik vrees dat de grappige details de inhoud van het onderwerp overschaduwen. Een kleine correctie: Lula is niet de bijnaam van de vorige president van Brazilië. Zijn volledige naam is: Luiz Inácio Lula da Silva.

  1. Dag meneer de Boer, fijn dat u de details grappig vond! Dit was inderdaad geen erg inhoudelijk blog, dat was ook vooral niet de bedoeling. Het ging over bijnamen en de opvallende Braziliaanse gewoonte mensen bij hun voornaam te noemen. Of bij hun bijnaam, zoals bij de vorige president, die volgens alle mij beschikbare informatie werd geboren als Luiz Inácio da Silva. Uw ‘kleine correctie’ is volgens mij dan ook onjuist.

   Omdat Brazilianen de naam ‘Luiz’ vaak verbasteren tot “Lula”, wat ook “inktvis” betekent, werd ‘ie al snel bekender onder die naam, Lula. Dat is het verhaal dat ik ken, dat u bijvoorbeeld ook op de Portugeestalige open encyclopedie ‘wikipedia‘ kunt aantreffen: . Uiteraard geef ik grif toe dat ik het verhaal niet van Lula zelf heb, ik ben dan ook benieuwd hoe u aan uw kennis komt en waarom u zo zeker weet dat de oud-president al bij zijn geboorteaangifte “Lula” heette? Dank en groeten, Marc.

 2. Ik had eerst uw artikel “Pessimisme groeit over Braziliaanse economie” gelezen. Dat vond ik een heel goed verhaal. Na het lezen van “Batman tegen Beckenbauer” was ik teleurgesteld, omdat u
  een karikatuur van de plaatselijke verkiezingen maakte.
  Het is juist dat de officiële naam van de vorige president Luiz Inácio da Silva is. Officieus wordt hij altijd Luiz Inácio Lula da Silva genoemd. Lula is een verkleinwoord van Luiz en niet een bijnaam. Vroeger noemde men mij Japie, van mij mag u dit ook een bijnaam noemen.

 3. Dank voor het compliment. Een artikel voor het FD is iets heel anders dan een weblog, het is een compleet ander genre, jammer dat u teleurgesteld bent. Ik raad u aan in het vervolg de weblogs te negeren, aangezien daar in het algemeen een minder inhoudelijk verhaal te lezen zal zijn. Het punt van dat weblog is simpel: als ik u “Japie” zou noemen, uw ‘bijnaam’, dan zou u waarschijnlijk binnen de Nederlandse context beledigd zijn, het zou net getuigen van respect. Daarom noem ik u meneer de Boer. In Brazilië is dit anders, ze noemen zelfs de president ‘Japie’ en dat is een feit dat niet iedereen in Nederland zal weten. Geen wereldnieuws, gewoon opmerkelijk en daarom een weblogje waard. Hartelijke groeten,

  ‘Markie’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s