Amerikanen voorspelden staatsgreep in Paraguay

Tussen de voorbereidingen op mijn vertrek naar Latijns-Amerika door, blijkt het nieuws niet stil te staan. Zelden haalt mijn favoriete vreemde landje Paraguay het wereldnieuws, deze week was het weer even zover.

Het parlement heeft de linkse oud-bisschop en vader van minstens twee kinderen, president Fernando Lugo, afgezet na een politiek proces.

Dat proces ging over een bloedig incident tussen politie en landloze boeren, maar het is duidelijk dat de zeventien doden die daarbij vielen slechts als excuus golden om de gehate Lugo weg te werken.

Dat blijkt ondermeer uit een gelekt ambtsbericht uit 2009 van de Amerikaanse ambassade in Asuncion, de hoofdstad van Paraguay. Een aanradertje. De Amerikanen vermoedden destijds dat rechtse politici een ‘fluwelen coup’ aan het voorbereiden waren. Als het lukt, voorspelden de Amerikaanse diplomaten, zal vice-president Franco naar voren worden geschoven als nieuwe president. Een man met een ‘bovenmatig ego en een moeilijk karakter’, aldus de auteur van de gelekte cable.

In 2009 was Lugo nog te populair in Paraguay, in 2012 is van die populariteit niet veel meer over. Onder andere omdat de oud-bisschop moest laveren tussen de aartsconservatieve krachten die het in zijn land voor het zeggen hebben, en dus niet voor elkaar kreeg wat hij zijn aanhang had beloofd.

Die conservatieve oppositie greep deze maand zijn kans: een incident werd aangegrepen om Lugo te verwijderen. En ziedaar: het scenario dat de Amerikanen in 2009 voorspelden, bleek in 2012 uit te komen.

De kwade genius van Paraguay is ook volgens het Amerikaanse ambtsbericht een man die in dit briljante boek als ‘psychopaat’ is omschreven: Lido Oviedo, oud-generaal en ooit een steunpilaar van dictator Stroessner (totdat ‘ie Stroessner hielp af te zetten dan). Tegenwoordig is hij leider van een van de machtigste partijen van het land, ondanks zijn reputatie van drugshandelaar en veroordelingen voor moord en wegens een couppoging.

Een man ook die een opvallende gelijkenis vertoond met kolonel Wiebeling, de in-en-in-slechte neef van striphelden Robbedoes en Kwabbernoot, maar dat terzijde.

Al in 2009 had Oviedo deze ‘fluwelen staatsgreep’ bedacht, beweerden destijds de Amerikanen. Hoe zal Washington nu, jaren later, omgaan met de ‘nieuwe’ machthebbers in Paraguay?

We wachten af, maar het voorbeeld van Honduras (waar eveneens via een fluwelen coup werd afgerekend met de linkse president) lijkt er op te wijzen dat de VS, en de rest van de wereld, ook deze geweldloze machtsovername gewoon zal vergeten.

Goed nieuws voor de Lino Oviedo’s van het continent.

2 gedachtes over “Amerikanen voorspelden staatsgreep in Paraguay

  1. Deze landen zouden allemaal beter af zijn met een dictator. Lugo was een bisschop verkleed als president of een president verkleed als bisschop met overigens 20 kinderen!. Al die kritiek van die “leiders” hier slaat nergens op. Ze zijn allemaal hetzelfde. Honduras /Zelaya werd totaal verkeerd ingeschat en dus behandeld. Daar heeft het land nog steeds last van.
    Democratie is hier nergens iets waard. Linkse en rechtse vriendjeskliek die zakken vult.Het bloedvergieten in CA gedurende de 80-er jaren heeft nergens toe geleid. In Chili dus wel. Ik werkte er net voor de coupe en nooit las ik de waarheid over dat land. Nu is het beste land van LA

    1. Dank voor je interessante reactie! Ik ben het overigens helemaal niet eens met wat je zegt, dat dictators voor “deze landen” beter zouden zijn. Welke positieve bijdragen van dictators of autoritaire leiders zie jij in bijvoorbeeld Argentinië, Guatemala of Bolivia?

      Denk je niet dat de eeuwige bemoeienissen van militairen schadelijker zijn geweest voor Honduras dan de korte tijd Zelaya? Ben je echt een voorstander van staatsgrepen, al dan niet ‘fluweel’? Of begrijp ik je dan verkeerd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s