Sigifredo: slachtoffer of schurk?

 • Oud-parlementariër Sigifredo López was zes jaar lang ontvoerd door de FARC
 • Elf collega’s werden vermoord, López was de enige overlevende
 • Hielp het ‘beroemde slachtoffer‘ de rebellen bij zijn eigen ontvoering?
Sigifredo Lopez werd woensdag 16 mei 2012 gearresteerd.

Wat een verschil met het beeld dat veel Colombianen hadden van Sigifredo López.

Zes jaar, negen maanden en twee dagen had hij zijn twee zoons en zijn vrouw Patricia niet gezien. En daar stond ‘ ie dan, onwennig op het asfalt van een vliegveld in Cali, na al die jaren in de jungle.

Hij was eindelijk vrij.

Het emotionele weerzien van de laatste politicus die was ontvoerd door de FARC met zijn familie, was live te volgen op de Colombiaanse televisie.

Was het allemaal nep?

Afgelopen woensdag werd López gearresteerd, op verdenking van collaboratie met de FARC, de linkse guerrillabeweging die hem zeven jaar gevangen hield.

Het belangrijkste bewijs tegen hem zijn  videobeelden die werden gevonden op een buitgenomen laptop van Alfonso Cano, de leider van de FARC die vorig jaar door het leger werd gedood.

Dat beeld is niet vrijgegeven, maar volgens Colombiaanse media beschrijft een stem buiten beeld uitvoerig hoe het parlementsgebouw van het department Valle del Cauca bewaakt wordt, waar de verschillende parlementsleden kantoor houden, waar de uitgangen zijn…

De spreker is heel even te zien, althans: zijn profiel is enkele frames lang zichtbaar.

Kennelijk denkt Justitie dat de stem en de vorm van het profiel overeenkomen met die van Sigifredo López. Dat zou betekenen dat het toenmalige parlementslid zou hebben meegewerkt aan zijn eigen ontvoering.

Spectaculaire ontvoering

Op 11 april 2002 werd Sigifredo López samen met elf andere parlementsleden van het departement Valle del Cauca ontvoerd uit het parlementsgebouw in Cali.

Het was waarschijnlijk de spectaculairste actie van de FARC van de afgelopen jaren. De guerrilleros waren er in ieder geval bijzonder trots op.

Ze maakten een uitvoerige propagandafilm van de actie:

Te zien is hoe FARC-strijders zich voordoen als militairen. Ze komen per bus aan bij het parlement en evacueren het gebouw, zogenaamd in verband met een ophanden zijnde aanval van ‘terroristen’.

De parlementariërs worden per bus ‘in veiligheid’ gebracht. Maar even later, op 8 minuten en 42 seconden in het filmpje, maken de gewapende mannen zich bekend als FARC-strijders.

De grootste ontvoering van politici uit de recente geschiedenis van Colombia is een feit.

Drama

Het loopt niet goed af. Na vijf jaar worden elf parlementsleden door de FARC vermoord tijdens een vuurgevecht.

Dat was overigens een standaardprocedure binnen de guerrillabeweging.

Bij eventuele bevrijdingsacties door het leger moesten de FARC-eenheden hun gevangenen executeren, om het regeringsleger van dergelijke bevrijdingspogingen te weerhouden.

Slechts een ontvoerd parlementslid overleeft: Sigifredo López.

Naar eigen zeggen omdat hij op het moment van het vuurgevecht elders was: López zou straf gekregen hebben en was van zijn collega’s gescheiden.  Hij zou uiteindelijk twee jaar na de moord op de elf parlementariërs door de FARC worden vrijgelaten.

Politicus

Hij keerde terug in de politiek en voerde vorig jaar nog (vergeefs) campagne om burgemeester te worden van Cali, de hoofdstad van het departement Valle del Cauca.

Judas?

Sigifredo López wordt nu ondervraagd over zijn mogelijke judasrol.

Als hij inderdaad een informant was van de FARC, blijven er heel veel vragen over.

De belangrijkste reden om in López’ onschuld te geloven,  is het feit dat hij bijna zeven jaar lang in de jungle was, gescheiden van zijn familie, onder fysiek uitputtende omstandigheden.

Hij verloor een rijtje tanden, ontwikkelde een hernia en kreeg hartklachten tijdens zijn verblijf bij de FARC.

Waarom zou hij aan die nachtmerrie meewerken?

Onschuldig?

Weekblad Semana refereert bovendien aan een e-mailwisseling tussen FARC-leiders naar aanleiding van de moord op de parlementsleden. De FARC-leiders bespreken wat er is gebeurd en hoe de organisatie het nieuws over de moord naar buiten moeten brengen.

Ze bevestigen in die vertrouwelijke interne mails het verhaal van López over de moord. Hij was er niet bij, omdat hij straf had en niet in de buurt was op het moment van het vuurgevecht.

Schuldig of niet, het bizarre verhaal van Sigifredo López illustreert misschien vooral hoe, na decennia burgeroorlog en onvoorstelbaar geweld, de scheidslijn tussen slachtoffer en dader in Colombia, soms onvoorstelbaar dun kan zijn.

4 gedachtes over “Sigifredo: slachtoffer of schurk?

 1. De waarheid, of Sigifredo López een held dan wel een schurk is, zal pas aan het licht komen bij inzage in de administratie van de FARC. Er zijn meer van dit soort verhalen in omloop. De guerrilleros en de soldaten van het Colombiaanse leger zijn uit dezelfde sociale achtergrond, ze lijken op elkaar.
  Robert Lemm

 2. Een Nederlandse vredesactiviste is betrokken bij het overhalen van gevangen FARC-strijders om de wapens af te zweren en samen te werken met de regering in ruil voor strafvermindering. Een van haar ster-overlopers, Olivo Saldaña, bleek een paar jaar later dubbel spel te spelen en betrokken te zijn geweest bij een grootschalige nep-overloop, waarvoor nu de verantwoordelijke magistraat voor het gerecht is gedaagd (hij is gevlucht)..
  Tja, de Nederlandse wist ook niet hoe overgelopen guerrilleros beschermd moesten worden tegen represailles van hun oude strijdmakkers.

  Robert Lemm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s