Mexico’s ‘Liefste Gouverneur’

Mario Marín Torres lijkt me niet bepaald een lieve man. Toch kent heel Mexico hem als El Gober Precioso, vrij vertaald ‘de liefste gouverneur’. Hij dankt zijn bijnaam aan een afgeluisterd telefoongesprek met een vriend van hem, een louche Libanees-Mexicaanse zakenman.

Voor Kamel Nacif is Marín wel degelijk een schatje: de gouverneur schiet hem te hulp tijdens een moeilijke periode in zijn toch al schandalige leven. Het is 2005 en onderzoeksjournaliste Lydia Cacho heeft zojuist een boek gepubliceerd, Los Demonios del Edén (de Duivels van Eden), over pedofielennetwerken van rijke, machtige mannen in Mexico.

Ze noemt El Johnny, zoals Nacif’s bijnaam luidt, een spil in het pedoweb. Hij ontkent en schakelt zijn vriend Marin in om de journaliste te laten arresteren. Dat gebeurt, de gouverneur van de deelstaat Puebla laat haar oppakken op beschuldiging van laster.

Alles loopt gesmeerd, tot een klein jaar later dat vermaledijde telefoongesprek opduikt. “Alles kits, mijn liefste Gouverneur?” vraagt Nacif. “Hallo held”, antwoord Marín. “Nee, jij bent de held in dit verhaal, vader”, vervolgt El Johnny. De gouverneur wil dat “dat oude klotewijf” (hij bedoelt Lydia Cacho) een lesje leert en hoopt dat ze seksueel misbruikt zal worden in het gevang.

In ruil voor alle hulp zegt zijn louche gesprekspartner hem twee ‘flessen cognac’ toe.
Volgens sommigen gebruikten de twee heren een codewoord en betekende ‘cognac’ in deze context een minderjarige meisje.

Marín ontkent alles, hij zegt dat het niet zijn stem is die te horen is op de opname. Aanvankelijk kreeg de gouverneur gelijk, hij werd vrijgesproken.

Maar zijn macht was gebroken. Uiteindelijk bleek de man tijdens zijn periode als gouverneur miljoenen te hebben ontvreemd uit de staatskas. Hij dook onder en er loopt een arrestatiebevel tegen hem.

In een serie krantenartikelen over de onmetelijke rijkdommen van de familie Marín zegt een onderzoeksjournalist dat de voortvluchtige Marín tegenwoordig in Nederland zou wonen.
Welke aanwijzingen de journalist daarvoor heeft kan ik nog niet achterhalen. Ik hou het in de gaten, als u nog aanvullende informatie heeft, hoor ik het graag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s