Mexicaanse ‘Ladies en Gentlemen’

Vergeet de drugskartels, het echte gevaar in Mexico zijn rijke mensen. Zeker als ze dronken of gewoon pissig zijn.

In een land waar een belangrijk deel van de overwegend blanke elite al eeuwenlang gewend is elke wet aan de laars te lappen, waar gerechtigheid gekocht kan worden en niemand opkijkt van alweer een gevalletje machtsmisbruik, kan een confrontatie met de rich and powerful levensgevaarlijk zijn.

De armste – en meestal donkerste – Mexicanen weten dat maar al te goed. Begin dit jaar dook dit filmpje op:


Beeld afkomstig van een bewakingscamera van een appartementencomplex in Las Lomas, een chique wijk in Mexico Stad. “Waar heb je mijn krik gelaten?”, vraagt een agressieve bewoner aan de portier. Kennelijk is er een probleem met zijn Porsche.

“Laat me zien waar dat ding ligt”, schreeuwt hij. De portier wijst de bewoner er op dat hij de lobby niet mag verlaten van zijn baas. Dat is de zakenman teveel: hij legt zijn jas op de balie, stapt op de portier af en slaat hem meerdere malen.

Bewakingspersoneel doet een halfhartige poging tussenbeide te komen, je vraagt je af waarom niemand echt iets onderneemt. Het slachtoffer ligt inmiddels op de grond, het bloed komt uit zijn mond (later blijkt hij twee tanden te missen). “Klote indiaan”, schreeuwt de blanke textielmagnaat Miguel Sacal hem toe.

Een leuke vent die Sacal. Dat bleek ook al uit een filmpje uit 2007, dat eigenlijk over agressie in het verkeer gaat. Met op ongeveer 2:00… meneer Sacal:


Miguel Sacal kreeg na zijn aanval op de portier de bijnaam ‘Gentleman van Las Lomas’. De agressieve zakenman betaalde zijn slachtoffer een paar honderd euro, maar deze keer was het niet genoeg om uit de bak te blijven. Naar het schijnt zit ‘ie nu al een paar dagen vast. Uiteraard heeft de gentleman inmiddels een goede advocaat, eentje met een twijfelachtige reputatie en vrienden op de allerhoogste posten.

De gentleman is in goed gezelschap. Zie hier de ‘Ladies de Polanco’:


Een beschonken oud deelneemster aan de Mexicaanse Big Brother en een minstens zo dronken voormalige schoonheidskoningin, zijn boos op een agent. Hoe durft een asalariado, iemand met een miezerig loontje, zo brutaal te zijn tegen echte dames… Geen van de agenten doet iets, je weet maar nooit hoeveel macht zo’n dronkelap heeft.

Net als in Oaxaca. De dronken ‘gentleman’ in dit geval is de privé-secretaris van de burgemeester. “Nog even en ik ben je commandant, klootzak” schreeuwt hij tegen de agenten die hem wegens overlast oppakten.


Ook nu durft geen agent echt iets te doen. Sterker nog: de agenten hebben hem uiteindelijk thuisgebracht. Je weet maar nooit.

Ook de ‘gentleman van Playa del Carmen’ maakt duidelijk dat connecties intimiderend kunnen zijn: “Mijn familie is hier de baas, lul.”


Dreigende taal van een papakindje, in Mexico is zoiets potentieel echt gevaarlijk. Vraag het maar eens aan de Nederlander Free Bronkhorst. Ik ken zijn zaak niet in detail, maar het lijkt erop dat hij het slachtoffer is geworden van een ‘Mexicaanse gentleman’. Free zat 14 maanden vast in Mexico omdat hij het broertje van een politicus had geslagen. Op bewakingsbeelden die later opdoken lijkt Free toch vooral slachtoffer van het agressieve broertje:


Nog een filmpje. In een restaurant heeft iemand het tasje gestolen van een dame. Vast een medewerker, denkt ze. “Of je zorgt dat ik het ding terugkrijg, of ik haal die eikels van mijn advocaten en jullie gaan allemaal de gevangenis in”. Zie hier de Lady de Bosques:


Overigens bleek al snel dat haar tasje door een andere bezoekster was gejat, de medewerkers hadden er niets mee te maken.

De ‘Ladies y Gentlemen Mexicanos’ denken dat ze alles kunnen maken. Dat is ook wel een beetje waar, zolang er geen camera’s aanstaan dan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s