Latijns-Amerika in 2012

2012 belooft een interessant jaar te worden voor Latijns-Amerika. De belangrijkste vraag is natuurlijk hoe de opkomende economieën van het continent de crisis uit Europa zullen opvangen. Zo’n vijftien procent van de totale export van Latijns-Amerika gaat naar Europa, volgens JP Morgan. Dus als wij verkouden zijn, krijgen ze daar de bibbers.

Positief

Er zijn drie goede redenen om optimistisch te blijven: China, China, China. Op dit moment de eindbestemming voor zo’n elf procent van de totale export vanuit het continent. Zolang de Chinezen grondstoffen blijven opschrokken, zullen de plaatselijke economische groeicijfers boven het gemiddelde blijven van ‘onze’ groeicijfers, in Europa en de VS. CEPAL voorspelt 3,7% groei in 2012 in heel Latijns-Amerika. Ecuador, Peru en Panama vallen wat dat betreft op – in positieve zin.

Grondstoffen

Maar die groei is vooral te danken aan de export van grondstoffen, en wat gaat Latijns-Amerika doen met het inkomen dat die handel genereert? Het geld zou denk ik naar structurele hervormingen moeten gaan, misschien vooral naar een ingrijpende verbetering van het onderwijs in alle landen. Maar ook in 2012 lijkt dat met uitzondering van Chili en Brazilië niet te gaan gebeuren.

Verkiezingen

De economie zal de Latijns-Amerikaanse politiek beïnvloeden, ook bij de twee grootste verkiezingen van dit jaar ten zuiden van de Rio Grande. Venezuela en Mexico kiezen een president. Op het eerste gezicht lijken die verkiezingen niet zozeer over de economie te gaan, maar over zaken als geweld, wanbestuur en corruptie.

Toch zullen de economische groei van Mexico en de economische malaise in Venezuela – denk ik – minstens zo belangrijk worden tijdens de campagnes. Goed nieuws voor de partijgenoten van vertrekkend president Calderon van Mexico, misschien, minder goed vooruitzicht voor Hugo Chavez. Hoe afhankelijk wordt hij van de stem-uit-medelijden ?

Tijdperk

In Venezuela staat hoe dan ook meer op het spel dan alleen verkiezingen in eigen land: het zou wel eens het einde kunnen worden van een tijdperk. (Dat is dan in ieder geval een beetje in de lijn der verwachtingen van de Maya’s: hun kalender loopt dit jaar af. Is dat het einde der tijden ?) Als Chavez verliest zal dat grote gevolgen hebben voor de links-populisten op het continent, om maar even een term te gebruiken die politici van Nicaragua tot Paraguay met elkaar verbindt. Een klap dus voor het Castro-kamp.

Cuba

Van de andere kant: hoe lang voorspellen experts al grote veranderingen op Cuba ? Daar komt eind maart alweer de tweede paus op bezoek sinds de overwinning van Fidel’s Revolutie. Het communisme is ook op Cuba niet meer wat het geweest is, Raul zelf noemt het communisme 2.0, maar is er nu echt zoveel aan het veranderen op Cuba ? Hordes journalisten zullen dit jaar pogen om in het kielzog van de pontifex die vraag te beantwoorden.

Journalistiek

Over journalisten gesproken: Latijns-Amerika was in 2011 een van de gevaarlijkste regio’s voor vakbroeders. Met verkiezingen in Mexico in het vooruitzicht en weinig kans op verbetering van de situatie in Honduras zou 2012 wel eens nog slechter kunnen aflopen voor de collega’s daar. Het lijkt me waarschijnlijk dat ook steeds meer bloggers en andere anonieme activisten op internet slachtoffers zullen worden van de kartels. Geen vrolijk vooruitzicht…

Bomen

Worden al die vooruitzichten voor 2012 u teveel, ziet u door de bomen het bos niet meer ? Dan gaat Brazilië daar wellicht wat aan doen. Een omstreden boswet wordt naar alle verwachting binnenkort aangenomen en ligt binnen een paar maanden bij president Dilma op tafel. De nieuwe wet betekent volgens critici dat er flink meer bos mag worden gekapt. De timing is hoogst ongelukkig: in juni is er in Rio de Janeiro een belangrijke internationale milieutop. Brazilië wou zich daar profileren als duurzaam en groen, een lastige klus als de nieuwe boswet er komt.

Buitenland

Al met al belooft het een spannend, misschien op sommige fronten zelfs doorslaggevend jaar te worden. Voor latinos in Latijns-Amerika, maar ook daarbuiten. Zullen zij hun stem laten hoen bij de verkiezingen in de Verenigde Staten ? Wordt immigratie een verkiezingsthema op een moment dat steeds minder latinos richting het noorden trekken? Nederland en andere ‘westerse landen’ sluiten ambassades in Latijns-Amerika terwijl landen als China en Iran er steeds zichtbaarder aanwezig zijn.

Enfin…

2012, twaalf maanden barstensvol Latijns-Amerikaans nieuws. Ik heb mij voorgenomen – en ik denk dat het een goed voornemen is – om u op de hoogte te blijven houden van de ontwikkelingen aan de andere kant van de oceaan. Zo vaak en frequent mogelijk, en ik weet zeker dat dat gaat lukken. Blijf mijn site af en toe bezoeken, volg me op twitter en help me waar mogelijk aan nieuws uit de Nieuwe Wereld, tips, advies en opmerkingen.

Een heel gelukkig nieuwjaar !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s