Terugkeer van de guerrillero’s?

Het komt door ‘Tanja’. Sinds de NOS het interview van de Colombiaanse journalist Botero met de Nederlandse FARC-strijdster uitzond, is het fenomeen ‘guerrillastrijder’ weer helemaal terug. Nou ja: in ieder geval terug op mijn nieuws-radar, want ze zijn natuurlijk nooit echt weggeweest. Eerlijk gezegd was ik in de veronderstelling dat de guerrillero een bedreigde mensensoort was, zelfs in Latijns-Amerika, de natuurlijke habitat van de echte revolutionair en het epicentrum van de ‘gewapende strijd’. Sinds de zwaarbehaarde mannen van Fidel Castro in hun gammele bootje op Cuba af koersten, werd de geschiedenis van Latijns-Amerika decennialang gekleurd door de guerrillabewegingen. Van links tot rechts (maar meestal links), van Che tot subcomandante Marcos, Chiapas of Bolivia, pro of contra: de guerrillero was overal en altijd.

Tot de val van de muur en het einde van de Koude Oorlog. In de jaren negentig, toen vrijwel heel het continent ineens dictator- en guerrilla- vrij kon worden verklaard, leek het einde van guerrillastrijd in zicht. Goed, in Colombia duurde de burgeroorlog voort, maar onder Uribe werd het interne conflict gewoon een ‘oorlog tegen de drugs’. De FARC, de laatste rebellenbeweging van naam, werd afgeschreven.

Toen gaf die Nederlandse Nijmeijer ineens interviews vanuit de jungle.

Vodpod videos no longer available.

Plots viel mij op dat er overal in Latijns-Amerika nog wordt gestreden voor- of tegen de Revolutie. Om met dat laatste te beginnen: in Nicaragua, waar de sandinistische oud-revolutionair Ortega aan de macht is, lijkt een nieuwe groepering te zijn opgestaan: Frente Democrático Comandante 3-80 (FDC 380), genoemd naar ‘commandant 3-80’, de nom-de-guerre van de ‘oprichter’ van de contra’s. Redacteuren van het Nicaraguaanse dagblad El Nuevo Diario kregen telefoontjes waarin anonieme stemmen een nieuwe strijd aankondigen in naam van deze groep. Het doelwit zijn leiders en aanhangers van de linkse, sandinistische machthebbers, ze hebben al een paar moorden op hun geweten. Contra’s (u weet wel, Reagan, jaren tachtig, Iran-Contra-affaire?) dus, maar dan anders.

In Paraguay, eveneens geleid door een linkse president, slaagt het leger er maar niet in om een minuscuul groepje marxisten te pakken te krijgen. Alleen de naam al roept herinneringen op aan de jaren tachtig: het ‘Volksleger van Paraguay’ (EPP) bestaat volgens de regering uit hooguit vijftien strijders. Toch slagen die er al sinds de oprichting van de EPP (in 2008) in om uit handen te blijven van de militairen. Deze week legden ze de rijken in hun territorium zelfs een ‘revolutionaire belasting’ op, een klassieke maatregel van elke zich zelf respecterende revolutionaire beweging.

In Peru blijkt ook Sendero Luminoso, het gevreesde ‘Lichtend Pad’, nog te bestaan. Nou had ik dat wel begrepen, maar ik heb ze de afgelopen jaren niet kunnen betrappen op echt indrukwekkende activiteiten buiten de drugshandel. Een paar dagen geleden slaagden enkele journalisten er in de enig overgebleven historische figuur van die club te spreken te krijgen. In de jungle – waar anders ? – liet kameraad Artemio weten dat zijn beweging de strijd wilde opgeven. De beelden wezen op een ouderwets guerrillaleger, het commentaar op een roemloos einde.

Vodpod videos no longer available.

Het Peruaanse leger trekt zich niets aan van de woorden van de guerrillaleider en arresteerde prompt enkele kameraden van Artemio.

En zo blijkt de jungle in Latijns-Amerika tot op de dag van vandaag guerrillero’s te herbergen. Meer dan ik voor mogelijk hield en meer ook, ongetwijfeld, dan ik hier heb beschreven. Ik zou graag van u weten welke revolutionaire – of juist contrarevolutionaire – beweging ik een volgende keer beslist moet meenemen in mijn blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s