Historisch dagje in Latijns-Amerika

Het gebeurde dertig jaar geleden, in de Zona Roja, de ‘Rode Zone’, een gebied met veel linkse guerrillas. Het Salvadoraanse leger was vastbesloten het gebied ‘schoon te vegen’. Operación Rescate, ‘Reddingsoperatie’, noemden ze het offensief.

De avond tevoren waren de militairen in El Mozote gearriveerd. Ze wilden van de inwoners van het dorpje weten waar de guerrilleros waren. Iedereen moest thuis blijven die nacht.

De volgende ochtend van 11 december 1981 werden mannen, vrouwen en kinderen gescheiden. Groep voor groep werden de dorpelingen verhoord, gemarteld en geëxecuteerd. De militairen van het Atlacatl Bataljon hadden geen tijd om de lijken te begraven, ze trokken verder, naar dorpen in de omgeving. Ook daar, in La Joya en Los Toriles, richtten ze een bloedbad aan. Een dieptepunt in de Koude Oorlog.

El Mozote

Nog geen twee maanden later berichtten de New York Times en de Washington Post over de slachting. Het Witte Huis noemde die verhalen ‘leugens’ en maakte een paar weken later extra geld over naar de rechtse regering van El Salvador.

Pas later werd de volledige omvang van het bloedbad duidelijk: minstens 900 slachtoffers, de grootste massaslachting in de moderne geschiedenis van Latijns-Amerika. De daders zijn nog nooit berecht, omdat ze onder een amnestieregeling vallen.

Vandaag, op 11 december 2011, dertig jaar na de moordpartij, heeft de regering van El Salvador officieel excuses aangeboden. Mooi, maar te laat en bovendien heeft de huidige regering – voortgekomen uit de linkse guerrillabeweging van toen – geen rol gespeeld bij de moordpartij.

Washington wel: de militairen van het Atlacatl Bataljon zijn opgeleid door Amerikaanse Special Forces, in de Amerikaanse staat North-Carolina. En in de beruchte School of the Americas in Panama.

Panama.

Door een toevallige speling van het lot keert vandaag ook een van de bekendste leerlingen van de School of The Americas terug naar huis, als gevangene. Oud-dictator Manuel Noriega moet er nog een gevangenisstraf uitzitten voor misdaden gepleegd tijdens zijn regime (1983-1989), zoals het vermoorden van politieke tegenstanders.

Misschien dat een paar van zijn medestudenten, de militairen van het Atlacatl Bataljon van het Salvadoraanse leger, ooit ook nog eens voor de rechter komen voor de moorden van El Mozote. Volgend jaar wellicht, in het buitenland, bij het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s