Wat betekent de nieuwe crisis voor Brazilië ?

De vorige keer noemde Lula het spottend ‘de crisis van Bush’. In maart 2008 vertelde de toenmalige president de verzamelde pers dat hij het Witte Huis had gebeld: ‘Mijn zoon, los het even op’. Lula voorspelde dat Brazilië geen last zou krijgen van de crisis en die voorspelling kwam grotendeels uit.

Nu dreigt er weer een crisis – of misschien is het al zover – en op het eerste gezicht ziet het er heel wat minder florissant uit voor BRIC-land Brazilië. Op de beurs in São Paulo stortten de koersen de afgelopen maand twintig procentpunten naar beneden. De real, de munteenheid die alleen maar duurder leek te worden, daalde in waarde. Investeringsbank Credit Suisse stelde de economische vooruitzichten voor het land naar beneden bij, naar 2,9 procent groei in plaats van de eerder geschatte vier procent. En de Financial Times waarschuwde vorige maand voor de hoge rente in het land en de schrikbarende schuldenlast bij de middenklasse.

Investeerders halen overal hun geld terug, dus ook in Brazilië: het land is niet immuun voor schokken die de hele wereld beroeren. Bovendien zijn er terechte zorgen: The Economist citeert Augusto de la Torre van de Wereldbank: ‘Latijns-Amerikaanse economieën … zijn als een LADA: ze raken zo oververhit’. De infrastructuur loopt achter op de economische groei van de afgelopen jaren en grote hervormingen (zoals de broodnodige hervorming van het belastingstelsel) blijven uit. Niemand verwacht dat Dilma de Braziliaanse bureaucratie op dit moment serieus kan aanpakken. De politieke positie van de president is verzwakt door corruptieschandalen en afnemende groei.

Voor een groot deel hangt het lot van Brazilië af van de belangrijkste handelspartner van het land: China. Zolang de Chinezen Braziliaanse grondstoffen en voedsel blijven kopen, lijkt er weinig reden tot zorg. De ‘million dollar question’ is dan ook: wat gebeurt er straks met de Aziatische reus?

Volgens de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz is er nog niets aan de hand. ‘De groei van China gaat nog wel een paar decennia door’ zei de linkse econoom in een interview met Latijns-Amerikakenner Andres Oppenheimer. En dat is goed nieuws voor andere opkomende landen zoals Brazilië. Al moeten de Brazilianen dan wel meer gaan doen dan alleen grondstoffen verkopen, voegt Stiglitz daar aan toe.

Een andere econoom van wereldfaam voorziet op de korte termijn geen problemen. Maar, voorspelt zwartkijker Nouriel Roubini, die ook nu weer zijn bijnaam ‘Dr. Doom’ waarmaakt: ‘na 2013 komt de klap’. Dan maakt China ‘een harde landing’, waar ook Brazilië een flinke migraine aan over zal houden. Een voorspelling van zo’n beetje de enige mens op aarde die de crisis van 2008 zag aankomen.

Wat als de onheilseconoom gelijk heeft? In 2006 gaf de toenmalige president Lula een interview aan Richard Lapper van de Financial Times. Het optimisme droop er vanaf. ‘Vroeger kregen wij longontsteking zodra de Verenigde Staten begonnen te niezen’ zei Lula. ‘Als de VS nu moet niezen, niezen wij ook’. Terechte trots misschien, maar wat gebeurt er als China griep krijgt?

Wie het weet mag het zeggen. Volgens mij is er hoop, zelfs als China in de problemen raakt. De wereldbevolking is rond 2050 gegroeid tot zo’n 9 miljard mensen. Om iedereen te kunnen voeden moet de voedselproductie worden opgeschroefd en dat is voor de nu al agrarische grootmacht Brazilië goed nieuws. De Braziliaanse interne markt is groot en kan een soort airbag vormen tegen wereldwijde ‘crashes’. De afgelopen jaren heeft Brazilië enorme financiële reserves opgebouwd. Dankzij olievondsten voor de kust is Brazilië straks een van de belangrijkste exporteurs van het zwarte goud ter wereld. Het WK voetbal en de Olympische Spelen van 2016 komen er aan, een garantie dat er op z’n minst iets gedaan wordt aan de infrastructuur. En misschien heeft ook de Braziliaanse politiek nog wel een positieve verrassing in petto.

Wat denkt u: zie ik iets over het hoofd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s