Tekenfilms als propaganda, ook in Latijns-Amerika

Elk jaar rond Kerstmis mochten mijn broer en ik met pap en mam naar de bioscoop. Een tekenfilm, voor zover ik me kan herinneren altijd de nieuwste van Walt Disney. Van Bambi tot Taran en de Toverketel, ik denk dat ik ze allemaal gezien heb. Misschien daarom heb ik als volwassen man nog steeds een zwak voor tekenfilms, al heeft Disney er inmiddels hele serieuze concurrenten bijgekregen.

De laatste tijd verschijnen er allerlei interessante nieuwe dingen: een geanimeerde documentaire over een Israëlische veteraan, Waltz with Bashir. Of een autobiografische tekenfilm over het leven van een Iraanse vluchtelinge in Persepolis. Maar echt interessant wordt het wat mij betreft pas als er tekenfilms worden gemaakt over de Latijns-Amerikaanse realiteit. Het toeval wilde dat ik er de afgelopen dagen twee tegen kwam.

Eerder al twitterde ik over een tekenfilmpje over Eva Perón:

Eva, de la Argentina (Trailer) from HD Animation on Vimeo.

Ik heb het nog niet gezien, begrijp dat de film ook pas ergens dit najaar in premiere gaat. In een interview met de Spaanse krant El País zegt de regisseur dat ‘ie geen peronist is, toch heb ik zo’n voorgevoel dat hier sprake is van lichte propaganda. We wachten af.

Tekenfilms zijn al decennialang ingezet als propagandamiddel, zoek het maar eens op in YouTube. Maar in Latijns-Amerika? Ik herinnerde me een serie korte tekenfilmpjes tegen het Amerikaanse embargo, die ik ooit meekreeg van het Cubaanse perscentrum in Havanna.

En nu las ik dat de Mexicaanse president Calderón zich ook bedient van tekenfilmpjes om een boodschap uit te dragen. Zijn voorlichters hebben een tiental animaties gepubliceerd op de YouTube pagina van de president. Elk filmpje doet een poging af te rekenen met een bepaald ‘vooroordeel’ over de drugsoorlog: daar is steeds vaker kritiek op en dat een jaar voor de verkiezingen. Tijd voor propaganda dus, een voorbeeld:

Er zijn er vast meer, maar tot nu toe vind ik ze niet. Dus, als je ergens een politiek tekenfilmpje tegenkomt uit Latijns-Amerika, stuur een mailtje!