Nieuws in rapvorm

Negeer je omgeving, gesticuleer terwijl je richting camera loopt en stel zodra je bent gestopt een vraag. Voila: een standaard journalistenloopje, AKA ‘standuppertje’ volgens komiek Charlie Brooker. Die maakte deze handleiding:

Overdreven natuurlijk, maar niet helemaal onzin: televisiejournalistiek bestaat voor een groot deel uit oersaaie, clichématige beeldverhaaltjes a la Brooker. Al sinds het begin van de televisiejournalistiek proberen sommige nieuwstelevisiemakers het anders te doen.
Wat dacht u bijvoorbeeld van deze aanpak?

De tekst onder het beeld, AKA ‘voice-over’, is een rap, da’s al redelijk revolutionair. Vervolgens gebruiken de makers animatie om hun verhaal te illustreren, ook nog niet overal geaccepteerd. Gemaakt, dat moet even gezegd, door serieuze mensen, in samenwerking met onderzoeksjournalisten van propublica.org.
Het is verfrissend, en wij kunnen het ook (zonder de rap):

Een bijna-tekenfilm in film-noirstijl in het Acht Uur Journaal: dat smaakt naar meer. Niet omdat het kan, maar omdat het voordelen heeft. Abstracte verhalen kun je inzichtelijker maken dankzij infographics en animatie, beeldarmoede is geen belemmering meer om verhalen te vertellen op TV en het oogt vaak ook nog eens geweldig. Ik heb er flink wat gemaakt.

Zie de pagina Animatie voor meer ‘rare filmpjes’ die het Acht Uur Journaal hebben gehaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s